Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens

Betekenis van Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens is de moeilijke term voor het bekendere “Etalagebenen”. Iemand met etalagebenen heeft pijn aan de benen als gevolg van een vernauwing van de aderen in de benen. Het bloed in de aderen vervoert zuurstof, maar stroomt niet goed door de vernauwde aders heen. Doordat er niet voldoende zuurstof aan de spieren van de benen kan worden geleverd tijdens het lopen, ontstaat er een krampachtige pijn in de benen. De persoon moet daardoor iedere paar minuten even stil gaan staan om deze achterstand in zuurstof in te halen. De pijn zakt weer weg en er kan weer gelopen worden.

Oorzaak van Claudicatio Intermittens

De adervernauwing (ook wel aderverkalking of atherosclerose genoemd) is een proces dat bij iedereen aanwezig is en toeneemt. Zelfs jonge kinderen hebben al in zeer lichte mate vernauwde aders. Je krijgt er echter pas last van als de vernauwing zo erg is dat er zuurstoftekort ontstaat.
Waarom krijgt dan niet iedereen er last van? Er zijn in de loop der jaren vele oorzaken in onze leefstijlen gevonden die het proces versnellen. De drie belangrijkste oorzaken van een versnellende adervernauwing zullen geen verrassingen zijn: weinig bewegen, overgewicht en roken. Daarbij komen deze drie oorzaken vaak in combinatie voor, waardoor ze elkaar zelfs nog versterken.

Operatieve behandeling.

Er zijn verschillende manieren om de klachten van Claudicatio Intermittens aan te pakken.
Enkele jaren geleden was het heel gebruikelijk om na een doorverwijzing naar de vaatchirurg meteen geopereerd te worden.
Er werd dan een stent – een soort buisje – in de ader geplaatst waardoor de vernauwing opgelost werd.
Echter, je pakt zo het probleem van adervernauwing maar op één gebied aan terwijl het vaak door heel het lichaam zit. Ook de leefstijl wordt niet aangepakt, waardoor er een grote kans op terugkeer van de klachten is. Bovendien is het duur. Het grote voordeel is dat het erg snel werkt.

Looptherapie

Een alternatief voor de operatieve benadering is het geven van looptherapie. Dat wil zeggen dat de patiënt een trainingsprogramma volgt onder supervisie van een gekwalificeerde fysiotherapeut.
Er wordt dan gelopen tot de bekende pijn optreedt, maar in plaats van dan te stoppen moet er doorgelopen worden – net zo lang tot de pijn zo hevig is dat je wel moét stoppen.

Het is dan ook een pittige therapie, maar wel met goed effect! Er worden namelijk na verloop van tijd vertakkingen van bloedvaten gevormd en wijder gemaakt zodat de zuurstof verschillende routes naar het been kan volgen.
Ook het looppatroon is hierbij van belang. gebleken is dat veel mensen op een andere geforceerde manier lopen om pijnklachten te omzeilen.
Wanneer het trainen goed op de rit is gezet, wordt de therapie afgebouwd en kan de patiënt het heft meer in eigen handen nemen.
Er zijn meerdere voordelen van looptraining boven opereren: het probleem van adervernauwing wordt niet lokaal  aangepakt maar door het hele lichaam, er is geen risico zoals tijdens opereren en de kans dat de klachten terugkeren is vele malen kleiner.

Leefstijl

Voor het behoud van het verkregen resultaat is het zeer belangrijk om een actieve en gezonde leefstijl te ontwikkelen en te onderhouden.
U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl. Uw fysiotherapeut kan u helpen een gezond leefpatroon aan te leren.

ClaudicatioNet

Mede door de nadelen van opereren en voordelen van looptherapie zijn de vaatchirurgen van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven begonnen met het opzetten van een landelijk netwerk voor gespecialiseerde fysiotherapeuten die getraind zijn in het behandelen van deze patiëntengroep.
In Fysio8 is Rik Bijnen lid van dit ClaudicatioNet.