VEELGESTELDE VRAGEN

Veelgestelde vragen

Fysiotherapie algemeen

Je kunt naar de fysiotherapeut gaan bij pijn of klachten in het bewegingsapparaat, zoals bij rug-, nek-, schouder- of gewrichtspijn. Ook voor revalidatie na een operatie of een blessure kan fysiotherapie helpen.

Nee, u heeft geen verwijzing meer nodig voor fysiotherapie. U mag zelf beslissen of u een afspraak wilt maken bij de fysiotherapeut en bij welke fysiotherapeut.

Een uitzondering hierop is als u een chronische aandoening heeft die genoemd wordt op de Lijst Borst. Voor deze aandoeningen wordt er aanspraak gemaakt op de basisverzekering en dan is er wel een verwijzing nodig van huisarts of specialist. 

De overheid heeft een lijst samengesteld met chronische indicaties. Bij deze lijst met aandoeningen wordt de vergoeding voor fysiotherapie vanaf de 21 ste behandeling vanuit de basisverzekering geregeld.
Er is voor deze vergoeding vanuit de basisverzekering altijd een verwijzing van een huisarts of specialist nodig. Alleen wanneer de aandoening die de arts/specialist op de verwijzing aangeeft voorkomt op de lijst die de overheid heeft samengesteld (de zogenaamde “lijst Borst”) is er sprake van een chronische indicatie. U vindt deze lijst op de site van Zorgvergoeding.com.

Een chronische klacht (of aandoening) is dus niet hetzelfde als een chronische indicatie.
Ook als u al heel lang klachten hebt, wil dit niet zeggen dat u ook een chronische indicatie heeft.
Uw aandoening moet hiervoor voorkomen op de lijst van de overheid met chronische indicaties.

Wanneer u zonder verwijzing van een arts naar de fysiotherapeut komt, zal de therapeut eerst een Screening uitvoeren. Deze duurt ongeveer 10 minuten en de therapeut zal door middel van een aantal vragen bepalen of de therapie zinvol is en er geen contra-indicatie voor de therapie is. Dat wil zeggen dat er geen reden aanwezig is waardoor de therapie niet veilig uitgevoerd kan worden.  Dan geeft de therapeut het advies om toch contact op te nemen met de huisarts om te overleggen en mogelijk nader specialistisch onderzoek te laten verrichten.

Echter in de meeste gevallen wordt na de screening een Intake gedaan.
Ook wanneer u met een verwijzing naar de fysiotherapeut komt, zal deze Intake plaatsvinden.
De therapeut zal aanvullende gegevens van u vragen en lichamelijke testen doen.
De verkregen gegevens worden door de therapeut in een digitaal medisch dossier vastgelegd.
Hierna zal de therapeut de diagnose met u bespreken en een behandelplan voorstellen.
De eerste afspraak bestaat grotendeels uit de screening en intake en kan er als er genoeg tijd is gestart worden met de 1e behandeling.

Dit hangt af van de aard en ernst van je klachten. Sommige mensen merken snel verbetering, terwijl het bij anderen langer kan duren. Het is belangrijk om de adviezen en oefeningen van de fysiotherapeut nauwgezet op te volgen.

Ja, in veel gevallen zal de fysiotherapeut je oefeningen meegeven die je thuis moet doen om de voortgang te versnellen en het herstel te ondersteunen. Zelfmanagement is vaak een belangrijk onderdeel van fysiotherapie.

Het aantal behandelingen hangt af van je klachten en de voortgang van je herstel. Soms volstaat één sessie, maar voor complexere klachten kunnen meerdere sessies nodig zijn. Je fysiotherapeut stelt samen met jou een behandelplan op.

Fysiotherapie kan helpen bij stressgerelateerde lichamelijke klachten zoals nek- en rugpijn. Fysiotherapeuten gebruiken technieken zoals ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en massage om de spanning te verminderen. En ze hebben een luisterend oor. 

Fysiotherapie is essentieel bij het herstel van sportblessures, zoals verrekkingen, verstuikingen of peesontstekingen. De fysiotherapeut stelt een revalidatieplan op om de blessure te herstellen, de mobiliteit te verbeteren en blessures in de toekomst te voorkomen door gerichte oefeningen.

Ja, fysiotherapie kan helpen bij het voorkomen van blessures door het versterken van spiergroepen, het verbeteren van flexibiliteit en het corrigeren van houdings- of bewegingsfouten die de kans op blessures vergroten.

Fitness / sporten in de oefenzaal

Het is belangrijk dat uw kleding gemakkelijk zit en u er comfortabel in kunt bewegen.
In de oefenzaal is het verplicht om sport- of binnenschoenen te dragen. Wanneer dit niet mogelijk is vanwege speciaal schoeisel of prothese kunt u dit bespreken met uw fysiotherapeut.
Jeanskleding is verboden in de oefenruimte, evenals kleding / schoeisel met uitsteeksels als knopen, ritsen, gespen, haakjes enz.

Tijdens een fysiotherapiebehandeling waarbij u op een behandelbank behandeld wordt, krijgt u van ons tijdelijk een eigen handdoek die in de praktijk voor u bewaard wordt in een eigen vakje.

Ja, bij ons worden dagelijks lessen fysiofitness aangeboden. Ook in de avonduren kunt u hiervoor terecht.
Deze lessen worden altijd gegeven door een gediplomeerd fysiotherapeut of sportinstructeur van ons team en duren 1 uur.

De lessen vallen niet binnen het vergoedingen systeem; de zorgverzekeraars vinden het de verantwoordelijkheid van hun verzekerden om zelf te zorgen voor voldoende verantwoorde beweging om zo een steentje bij te dragen aan de eigen gezondheid.

Wij passen de oefeningen en bewegingsvormen aan de mogelijkheden en specifieke situatie van de deelnemers aan, zodat zij op een verantwoorde manier aan hun totale fitheid kunt werken. Belangrijk hierbij vinden we de persoonlijke begeleiding en ontspannen sfeer.

Het grootste verschil is dat fysiofitness wordt begeleid door een fysiotherapeut/sportinstructeur die specifieke oefeningen aanpast op basis van jouw lichamelijke klachten of revalidatiebehoeften. Reguliere fitness richt zich meestal op algemene kracht- en conditietraining zonder deze medische begeleiding.

Nee, fysiofitness kan voor iedereen worden aangepast, ongeacht je huidige fitnessniveau. De fysiotherapeut zal een programma op maat maken dat bij jouw fysieke toestand past.

Ja, door het versterken van zwakkere spiergroepen, het verbeteren van de houding en het verhogen van de algehele fitheid, kan fysiofitness helpen bij het voorkomen van blessures. Het helpt vooral als je de kans hebt op blessures door een bestaande lichamelijke klacht of een onevenwichtigheid in je lichaam.

Ja, fysiofitness kan helpen bij het verlichten van chronische pijn door de mobiliteit te verbeteren, spieren te versterken en de belasting op gewrichten te verminderen. Het is belangrijk dat de fysiotherapeut de oefeningen aanpast aan je pijnniveau.

Fysiofitness kan een onderdeel zijn van het revalidatieproces, maar het is meestal meer gericht op het verbeteren van de algemene fitheid en het voorkomen van toekomstige klachten. Revalidatie richt zich vaak meer op het herstel van een specifieke blessure of operatie.

Tarieven / vergoedingen

Dit hangt af van je zorgverzekering. Basisverzekeringen dekken fysiotherapie vaak alleen bij bepaalde aandoeningen (zoals na een operatie of bij ernstige chronische aandoeningen), terwijl aanvullende verzekeringen fysiotherapie vaak vergoeden voor andere klachten. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van je verzekering te controleren.

Wanneer u voor de behandelingen verzekerd bent, worden deze helemaal vergoed door uw verzekering. Wanneer u geen / onvoldoende aanvullende verzekering hebt, kunt u onze actuele tarieven op deze site vinden onder het kopje ’tarieven’.

Een eerste afspraak bestaat uit een intake & onderzoek én een reguliere zitting. Dit zodat we voldoende tijd hebben voor u en de kwaliteit kunnen waarborgen.

Als algemene regel stellen wij dat een afspraak die niet 24u voor aanvang wordt afgezegd, in rekening gebracht wordt. Wij zullen echter rekening houden met persoonlijke redenen voor afmelding, wanneer deze worden aangegeven.
Aangezien de zorgverzekeraars niet bereid zijn te betalen voor een niet-gegeven behandeling, ontvangt u een particuliere nota, die u dus niet kunt declareren bij uw zorgverzekering.
Het tarief van deze behandeling bedraagt 100% van het door ons gehanteerde tarief, zie tarieven.

Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar geldt als basisregel dat de eerste 9 behandelingen fysiotherapie gedekt worden door de basisverzekering, met de mogelijkheid van nog 9 extra behandelingen als de eerste 9 behandelingen nog niet het gewenste resultaat hebben.
Mochten er meer behandelingen nodig zijn, dan geldt in principe dat deze niet door de basiszorgverzekering worden gedekt.
Voor bepaalde aandoeningen geldt echter dat mogelijk alle behandelingen worden vergoed. (Chronische lijst)

Kinderen en jongeren tot 18 jaar zijn automatisch meeverzekerd bij de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering. Zij hebben na de maximaal 18 behandelingen uit de basisverzekering, recht op het aantal behandelingen dat in de aanvullende verzekering is geregeld.

Gespecialiseerde fysiotherapie

Een gespecialiseerde fysiotherapeut heeft diepgaande kennis en ervaring in een specifiek gebied. Dit kan helpen bij het sneller en effectiever herstellen van blessures of het aanpakken van specifieke gezondheidsproblemen.

Het heeft meer met je diagnose als met de behandelaar binnen de fysiotherapie te maken of je een verwijzing nodig hebt. Bij een chronische indicatie is een verwijzing nodig of je nu door een fysiotherapeut of een gespecialiseerde fysiotherapeut wordt behandeld. 

Je zorgverzekering vergoedt ook de kosten van een gespecialiseerde fysiotherapeut, net zoals een gewone behandeling fysiotherapie.

Hoewel gespecialiseerde fysiotherapeuten vaak werken met specifieke aandoeningen, kunnen ze ook algemene fysiotherapeutische behandelingen bieden. Specialisaties kunnen echter zorgen voor meer gerichte en effectieve behandelingen bij complexe of langdurige klachten.

Het is belangrijk om een fysiotherapeut te raadplegen die je klachten goed kan beoordelen. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut als dat nodig is, afhankelijk van je specifieke symptomen en behoeften.